Anlita städfirma till företaget

För dig som företagare finns det många fördelar med att anlita ett städföretag att utföra städningen i dina lokaler. Oavsett om du äger en butik, har ett kontor eller har en arbetsmiljö som kräver regelbunden rengöring. Städfirmor kan utföra enklare städuppdrag eller utföra uppgifter som kräver specialkompetens.

Att driva företag inkluderar många olika uppgifter, men städning bör inte vara en av dem om det inte är en städfirma du bedriver. Därför är det bäst att anlita ett riktigt städföretag för att se till att du och dina medarbetare har det snyggt och rent omkring er. Det är viktigt med en ren arbetsmiljö för att trivas på jobbet.

Borde ditt företag anlita städfirma?

Inom vissa branscher är det extra viktigt att hålla rent och snyggt omkring sig. En sådan bransch är fastighetsbranschen. Vissa fastighetsägare slarvar med städningen av trapphusen, vilket kan skrämma bort hyresgästerna, då första intrycket som en ny hyresgäst får av lägenheten börjar i trapphuset.

Du som driver privat skola eller vård och omsorg, måste också se till att lokalerna är rena. Det är sällan bra att spara pengar genom att lägga ansvaret på lärare eller vårdpersonal, eftersom deras huvuduppgifter inte är städning. Det kan resultera i orena lokaler, stressad personal och kan i värsta fall bli en arbetsmiljöfråga.

Kontorslokaler kan med fördel städas av lokalvårdare, så att din ordinarie personal kan koncentrera sig på sina huvuduppgifter och slippa eventuella dispyter om vem som borde städa eller tömma papperskorgarna.

Vad kostar en städfirma?

Kostnaden för städfirmor kan variera väldigt mycket beroende på kompetensen inom städfirman, deras städutrustning och hur väletablerad städfirman är. Mindre etablerade städfirmor kan ofta vara lite billigare som ett sätt att försöka konkurrera med de större och mer etablerade städföretagen. Därför kan du med fördel välja ett mindre företag med lite enklare utrustning, men som troligtvis gör jobbet minst lika bra som deras konkurrenter. Föredrar du städfirmor med mer erfarenhet och mer avancerad utrustning kommer du även bli tvungen att betala mer för det. Dina behov och dina preferenser får avgöra vad du vill att det ska få kosta.

Skulle du bli sugen på att anlita städfirman privat har du även möjlighet att utnyttja RUT-avdraget för att få städningen ännu billigare. Eftersom RUT-avdraget bara gäller för hushållsnära tjänster, kan du dessvärre inte använda det till företagets lokaler. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om hur du ska deklarera RUT-avdraget.