Tips för din takläggning 

Takläggning kan bli aktuellt för dig som har ett gammalt och slitet tak. Om taket är skadat kan det i vissa fall räcka att utföra underhåll i form av en taktvätt eller reparation. När stora delar av taket är skadat eller slitet är det bättre att byta ut hela taket. Takläggning är ett tidskrävande och omfattande projekt som kväver noga eftertanke, planering och kunskap. Innan du anlitar en takläggare kan det vara bra att se över vilket material du vill använda dig av. 

Olika material beroende på förutsättningarna 

Vilket material du bör använda för din takläggning beror på många faktorer, så som vilket material som tidigare använts, https://gbgtakochfasad.se, hur mycket pengar du är villig att lägga och hur lång hållbarhet du strävar efter. Vilket material du väljer kan även bero på vad du tycker är finast och vilket regelbundet underhåll du är villig att göra. Du kan välja mellan bland annat takshingel, lertegelpannor, metallplåt, papptak, betongpannor, torv och vass eller eventuellt skiffer. Olika takmaterial passar för olika slags bostäder och kan passa för olika syften och användningsområden. Gällande villor är det vanligast att använda sig av lertegel, takpannor eller betongpannor, som alla håller i uppemot 50 år vid korrekt skötsel. Om du söker efter takmaterial med ännu längre hållbarhet finns det att tillgå men de kräver ofta mer underhåll och kostar mer. Om du är nyfiken på att byta takmaterial kan du rådfråga din takläggare kring vilket material de rekommenderar utifrån dina förutsättningar.  

Välj rätt isolering 

Något som är lätt att förglömma är vikten av att välja rätt isolering. Med en bra isolering kan du nämligen spara in på värmekostnader. Det finns många olika sorters isolering att välja och vraka mellan. Olika sorters isolering kan fungera bra för olika användningsområden. Prata med experter innan du väljer isolering för att se till att du väljer ett bra material för din bostad. Laga trasigt tak

Mineralull & träfiber/cellulosafiber 

Både dessa material fungerar bra att använda för tak, väggar och bjälklag. De ger riktigt bra isoleringsförmåga. Träfiber är det något dyrare isoleringsmaterialet. Materialet är något mindre brandsäkert än mineralull men denna egenskap gör det bättre motståndskraftigt mot fuktrelaterade problem. 

Cellplast 

Cellplast gör sin rätt i grunder, fasader och yttertak. Cellplast har bra värmelagringsförmåga och är dessutom tryckhållfast. Nackdelen med cellplast är att det inte är lika isolerande i jämförelse med andra isoleringsmaterial.  

Ta hjälp av en professionell takläggare 

Tak- och isoleringsmaterial är tämligen komplicerat eftersom det finns många olika varianter som kan passa olika typer av hus. Ta därför alltid hjälp av experter i branschen för att ta reda på vad som kan passa bäst för dig. Om du vill byta takmaterial och ändra intrycket på ditt hus – välj ett material som smälter in fint tillsammans med dina grannars hus.