Jobba som golvläggare 

Om man gillar att bygga och att syssla med hantverk kan golvläggare vara ett arbete som passar. Man behöver inte mäta upp reglar, tänka på större matematiska ekvationer eller klättra på hög höjd. Som golvläggare arbetar man på golvnivå efter givna instruktioner. Man kan också specialisera sig på vissa golvtyper. Att kunna ge bra råd till personer som ska lägga nytt golv är också bra. Men vad mer innebär arbetet? 

Vilka golv kan man lägga? 

Som golvläggare kan man lägga flera olika typer av golv och laga golv i stockholm. Vissa riktar dock in sig på att lägga vissa golvtyper, andra lär sig allt. Det är lite individuellt hur man vill göra. Några golvläggare kan både ordna trägolv, klinkers, plastmatta och annat. Sedan finns det också golvläggare som bara håller på med klinker och stengolv. Om man vill arbeta som golvläggare kan man göra det man är duktigast på. 

Vilken utbildning krävs? 

Golvläggare är ingen skyddad yrkestitel utan man får kalla sig för det oavsett om man har utbildning eller inte. Det krävs faktiskt ingen utbildning alls, även om det både finns gymnasieutbildning och yrkesinriktad vuxenutbildning som ger utbildning till blivande golvläggare. Hur som helst är det viktigt att man vet vad man gör om man kallar sig för golvläggare. Kunder kommer snart märka om något är fel. Visar det sig då att arbetet inte är gjort på rätt sätt kan den som kallat sig för golvläggare krävas på ersättning. 

Hur lätt är det att få arbete? 

Om man är duktig inom golvläggning och om man praktiserat hos ett företag som sysslar med just golv är det i regel inte så svårt att få arbete. Har man däremot ingen utbildning alls, och om man inte visar vad man kan blir det förstås svårare. Många som läser till golvläggare på gymnasiet får heltidsanställning direkt när utbildningen är klar. 

Är det fysiskt krävande att vara golvläggare? 

Ja, det kan vara fysiskt krävande att vara golvläggare. Material ska bäras in och ut ur bostäder eller lokaler, ibland är det flera trappor att bära i och dessutom ska golvet läggas. När man lägger golv kan man inte stå raklång eller sitta på en stol utan man behöver ligga på alla fyra och krypa. Ibland kan man också sitta på knä. Bra knäskydd är en förutsättning för att man ska klara av jobbet. 

Att vara egenföretagare som golvläggare 

Om man inte vill eller hittar någon anställning kan man också besluta att arbeta som egenföretagare inom golvläggning. Då får man mer möjlighet att styra över sin arbetstid och man kan jobba mer fritt med olika material. Nackdelen är dock att man får ta allt ansvar, inklusive det för bokföring och annat.