Jämfört offerter inför en köksrenovering

Ska du anlita hantverkare för att fixa din köksrenovering? Det kan vara bra att känna till att priset kan skilja sig väldigt mycket från firma till firma. En organisation som studera nio olika firmor i Västsverige kunde till exempel konstatera att det skiljde över 40 000 kronor mellan den billigaste och den dyraste.

Den billigaste firman erbjöd ett pris för en köksrenovering på 21 600 kronor, medan den dyraste kunde tänka sig att göra samma jobb för 64 000 kronor. Att säga att det är en väsentlig skillnad vore en underdrift.

Så vad kan man göra för att känna sig trygg med att betala ett marknadsmässigt pris? Precis det som organisationen i Västsverige gjorde – det vill säga ta in flera offerter. Du behöver inte nödvändigtvis välja den billigaste (fler faktorer än priset spelar givetvis in i val av firma), men det är klokt att be en dyrare hantverkare att motivera sin offert.

Offerttjänster

Idag finns en rad populära offerttjänster på nätet. Kanske är det här den enklaste metoden för att säkerställa att man betalar ett marknadsmässigt pris. Genom en sökning på till exempel “köksrenovering offert” kommer du säkerligen att hitta flera tjänster du kan använda dig av.

Det fungerar genom att du förser offerttjänsten med en uppdragsbeskrivning. Företaget förmedlar sedan din förfrågan till anslutna entreprenörer i närheten. Populära tjänster brukar ha duktiga och välrenommerade firmor anslutna till sig. Åtminstone har de flesta vissa krav för att man ska kunna ansluta sig till dem.

Dessa tjänster är gratis att använda för dig som beställer en köksrenovering. Firmor betalar offerttjänsten för att få uppdrag förmedlade till sig. När ditt uppdrag från https://köksrenoveringstockholmslän.se har förmedlats brukar det inte dröja längre än ett par dagar innan du har flera erbjudanden att välja mellan.

Uppdragsbeskrivningen

Oavsett om du använder en offerttjänst, så som nämns ovan, eller om du själv tar kontakt med olika entreprenörer är det viktigt att ha en god uppdragsbeskrivning. Utan en detaljerad prisförfrågan blir det svårt för firmorna att ge precisa offerter. Konsekvensen blir att det inte riktigt blir lika kraftfullt att jämföra de olika erbjudandena du får.

Exempel på information som är bra att få med i förfrågan?

  • Typ av fastighet som din köksrenovering ska utföras i.
  • Yta i kvadratmeter.
  • Vilka åtgärder som ska göras (till exempel byte av köksluckor, VVS-arbeten, elarbeten, plattsättning och så vidare).
  • Om byggmaterial och köksinredning (stommar och luckor) ska inkluderas i offerten för din köksrenovering. Ett tips är att be om offerter både inklusive och exklusive material och inredning. Då kan du jämföra hantverkarens priser med det du själv kan hitta.

Stirra dig inte blind på totalpriset

Det är lätt att stirra sig blind på ett lågt totalpris. Men vad är det du egentligen får för pengarna? En dyrare offert kan vara det som är mer långsiktigt hållbart. Titta på vad som ingår och hur de olika posterna redovisas. Är du osäker kan du alltid be entreprenören att motivera det lite högre priset. Dessutom bör en offert kanske bäst ses som en utgångspunkt för din köksrenovering – en plats du kan förhandla från.